logo shcc

Ylämaankarja on kilpailukykyinen lihamarkkinoilla, sillä liha on erinomaista pihvilihaa. Luonnollisesta ravinnosta johtuen sen liha on maukasta, lyhytsyistä, vähärasvaista ja väriltään tummanpunaista. 

Suomesta löytyy useita pihvikarjarotuja, jotka eroavat toisistaan koon, lihan määrän ja koostumuksen sekä kasvunopeuden suhteen. Ylämaankarjan naudan matka pihvilihaksi alkaa emolehmätilalta, jossa emolehmät poikivat vuosittain vasikan, joka elää emon rinnalla noin 8 kuukautta, käyttäen kasvamiseensa emolta saadun maidon. Tämän jälkeen vasikat vieroitetaan ja lihaksi kasvatettavat yksilöt siirretään joko omalla tilalla kasvatusryhmiinsä tai myydään loppukasvatustilalle. Puhdasrotuinen ylämaankarjan sonni on teuraskypsä n. 2-3 vuoden iässä, ylämaankarjan hieho n. 2 vuoden iässä. Ylämaankarjan pihvilihan vahva maku ns. riistan maku, syntyy ruokinnan perustumisesta laiduntamiseen ja korsirehuun, sekä pitkästä kasvatusajasta. Ylämaankarjan naudan kasvatuksessa koko ketju, laitumelta lautaselle, keskittyy parhaan mahdollisen laadun ja maun aikaansaamiseen. Eläimen vapaa liikkuminen ja luontainen aktiivisuus aina teuraskypsyyteen asti, muokkaavat sen omaa rasvakudosta pehmeäksi, parantaen highland cattle - ylämaankarjan naudanlihan makua ja mureutta.

 

   marmori2                           

 

Scottish Agricultural College (yliopistotasoinen maatalousoppilaitos) on tutkinut asiaa ja todennut, että highland cattle naudanlihassa on vähemmän rasvaa ja kolesterolia ja enemmän rautaa ja proteiineja kuin keskivertaisessa naudanlihassa.

 

Pala 100g
            highland paisti           keskivertonaudan paisti
Rasva             4,2                         13,5  
Kolesteroli   45,8   63,0  
Proteiini   22,4   18,9  
Rauta   2,0   2,3
Pala                      highland lapa            muu lapa
Rasva             4,7                         10,6  
Kolesteroli   42,2   63,0  
Proteiini   21,6   20,2  
Rauta   2,3   1,9
Pala                      highland file              muu file
Rasva             7,1                          22,8  
Kolesteroli   37,0   67,0  
Proteiini   21,8   16,6  
Rauta   2,3   1,6
Pala                      highland keskiverto    muu keskiverto
Rasva              4,5                        15,6  
Kolesteroli   40,9   64,3  
Proteiini   20,7   18,6  
Rauta   2,1   2,0
Ylös